Tranzacţie de 11 mil. euro: DN Agrar Group, care va începe tranzacţionarea la bursă în curând, cumpără ferma de vaci Apold

Tranzacţie de 11 mil. euro: DN Agrar Group, care va începe tranzacţionarea la bursă în curând, cumpără ferma de vaci Apold

Jan Gijsbertus de Boer, CEO şi acţionar majoritar al DN Agrar Group: Tranzacţia de preluare a fermei Lacto Agrar SRL s-a încheiat cu succes la finele lunii decembrie 2021. Pentru ferma Apold, estimăm că tranzacţia se va finaliza în luna martie anul curent. Cu aceste achiziţii, DN Agrar Group SA va deveni cea mai mare fermă zootehnică cu producţie de lapte de vacă din România.

Grupul de firme va investi 3 mil. euro pentru creşterea producţiei de lapte cu 50% în 2022

DN Agrar Group, grup de firme cu acţionariat majoritar olandez care activează în domenii precum zoo­tehnie, producţie agricolă vegetală, prestări servicii în agricultură, lo­gistică, transport, turism şi servicii de consultanţă pentru afaceri şi mana­gement, a primit avizul autorităţii Consiliului Concurenţei pentru a achi­ziţiona ferma de vaci DN Agrar Apold de la Fondul de Investiţii olandez Garbova CV.

Pentru efectuarea acestei tran­zacţii, grupul DN Agrar a obţinut un împrumut de investiţii în valoare de 13,8 mil. euro de la ING Bank, pentru care urmează ca la finele lunii ianuarie 2022 să semneze contractele de finanţare. În urma finalizării tranzacţiei, grupul va deţine 100% din capitalul social al fermei Apold.

„Împrumutul de 13,8 milioane de dolari de la ING este împărţit în două proiecte. Din împrumutul total, suma de 10,8 mil. euro va fi folosită pentru achiziţia fermei Apold şi 3 mil. euro re­prezintă un credit de investiţii pentru creşterea producţiei de lapte cu 50% şi depozitarea de furaje“, spune Jan Gijsbertus de Boer, CEO al DN Agrar Group, pentru ZF.

„Ţinta noastră este să finalizăm această investiţie până la sfârşitul anului.“

La finele lunii decembrie 2020, ferma Apold avea o cifră de afaceri netă în valoare de 41,6 mil. lei, active imobilizate în valoare de 44 mil. lei şi capitaluri proprii de 24,5 mil. lei. După finalizarea tranzacţiei, poziţia financiară a fermei Apold se va adăuga la performanţele financiare ale grupului de firme DN Agrar Group, care avea la 31 decembrie 2020 o cifră de afaceri de 38,2 mil. lei şi active imobilizate de 57,6 mil. lei.

Obiectivul principal după preluarea fermei Apold este acela de a creşte capacitatea de producţie de lapte a fermei cu 50% până la finele acestui an. Proiectul de investiţii include construirea unei săli de muls suplimentare, adăposturi pentru animale, creşterea efectivului de animale şi hala suplimentară de stocare a furajelor.

Ferma DN Agrar Apold are integrate producţia vegetală şi zootehnică, precum şi managementul fermei în agribusiness-ul grupului de firme DN Agrar, astfel că după finalizarea tranzacţiei de preluare nu va fi necesar un proces de tranziţie al acestor activităţi.

“Tranzacţia de preluare a fermei Lacto Agrar SRL s-a încheiat cu succes la finele lunii decembrie 2021. Pentru ferma Apold, estimăm că tranzacţia se va finaliza în luna martie anul curent. Cu aceste achiziţii, DN Agrar Group SA va deveni cea mai mare fermă zootehnică cu producţie de lapte de vacă din România. Astfel, ne-am atins obiectivul propus odată cu lansarea demersurilor pentru listarea companiei pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti, respectiv acela de a fi cel mai mare producător de lapte de vacă şi lider de piaţă în România”, afirmă Jan G. de Boer.

La finele lunii decembrie 2021, DN Agrar a primit avizul favorabil din partea autorităţii Consiliului Concurenţei din România pentru achiziţia fermei Lacto Agrar de la Fondul de Investiţii olandez Eurolapte B.V. La începutul acestui an, DN Agrar a finalizat tranzacţia de preluare a părţilor sociale pentru 4,5 mil. euro.

Fondurile de 24,8 milioane de lei atrase de la investitori în urma unui plasament privat din iulie 2021, prin care societatea a vândut 25,7% din capitalul social, au fost folosite pentru achiziţia fermei Lacto Agrar, conform obiectivului stabilit în prospectul de emisiune. Oferta de acţiuni a fost intermediată de BRK Financial Group.

Potrivit calculelor realizate de ZF, compania ar urma să intre la tranzacţionare pe piaţa AeRO a BVB la o capitalizare anticipată de 96 mil. lei.

Grupul de firme DN Agrar a fost înfiinţat în România în 2008, odată cu deschiderea primelor societăţi membre – DN Agrar Group SA şi DN Agrar Cut SRL. Ulterior, au fost înfiinţate şi firmele DN Agrar Trading SRL, DN Agrar Service SRL, DN Agrar Prodlact SRL, DN Farm Concept SRL, DN Agrar Straja SRL, DN Agrar Bio SRL, DN Agrar Greenfield SRL, DN Agrar Logistics SRL şi Pensiunea Casa Buna SRL.

DN Agrar Group a realizat în 2020 un profit net de 5,5 mil. lei, în urcare cu 65% faţă de anul 2019, în contextul unor afaceri de 38,2 mil. lei, plus 4,2%. Anul trecut, datoriile grupului au ajuns la 50,7 mil. lei.

Jan Gijsbertus de Boer, CEO şi preşedinte CA, controlează, prin compania olandeză AM Advies BV, diferenţa de 74,3% din capitalul social al DN Agrar Group.

 

Sursa: https://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/tranzactie-de-11-mil-euro-dn-agrar-group-care-va-incepe-20476215

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.